Zomer en warmte

In de zomer hebben we steeds vaker te maken met hogere temperaturen. Deze hogere temperaturen vinden veel mensen heerlijk, maar hebben wel nadelen voor onze hond. In de zomer komt oververhitting bij honden vaak voor. Honden kunnen hun overtollige lichaamswarmte namelijk niet goed kwijt. Zij kunnen hun warmte alleen kwijt raken via de zweetklieren in hun voetzolen en ze kunnen hijgen, maar hierdoor koelen ze niet gemakkelijk af. Met warm weer heeft een hond het dan ook gauw warm. De normale lichaamstemperatuur bij honden ligt tussen de 37,5 en 39°C. Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 42°C veranderen de eiwitten en de celstructuren in het bloed zodanig dat het bloed dik en stroperig wordt, waardoor het niet meer goed door het hart kan worden rondgepompt. De hond zal dan in coma raken en sterven.

Deze oververhitting zien we vaak waar bij honden die bij temperaturen boven de 20°C achter gelaten worden in een afgesloten auto, ook al staan er raampjes open. De temperatuur in de auto kan binnen 10 minuten oplopen tot 50 á 60°C. De hond kan geen kant op en raakt ververhit! Laat uw hond bij warm weer dus niet achter in de auto, zelfs niet heel even! Fietsen met de hond bij een temperatuur boven de 18°C vormt ook een risico! Draven naast de fiets kan leiden tot een snelle stijging van de lichaamstemperatuur bij de hond. De voetzolen zijn in de zomer, door het afvoeren van de warmte via de zweetkliertjes die daar zitten, altijd een beetje vochtig. Asfalt, beton, zand worden in de zomer snel warm. Bij een buitentemperatuur van 25°C is de temperatuur van het asfalt 51,6°C* waardoor er wanneer de hond hier met zijn vochtige voetzooltjes over heen loopt snel blaarvorming kan ontstaan. De voetzolen kunnen zelfs verbranden. Deze verwondingen zijn erg pijnlijk en blijven dagenlang bestaan. Ook het strand is daarom op het heetst van de dag geen goede plek voor uw hond.

Vooral oudere honden en pups hebben net als oudere mensen en kinderen meer zorg nodig tijdens warme dagen. Honden met een korte neus nog extra risico op oververhitting. Het is dus verstandig om ervoor te zorgen dat er altijd een schaduwplek is en natuurlijk voldoende vers drinkwater voor de hond.