Vacht Uw toekomstige pupje leert van mij al jong om geborsteld te worden. Hij/zij wordt hierbij ook op de rug gelegd, dit is gemakkelijk om buik en broek goed te kunnen borstelen. U moet wanneer het pupje bij u is dit blijven doen, zo zal het van het begin af aan geen problemen opleveren. Het best is ook om dit altijd op dezelfde plaats te doen. De hond weet dan wat er gaat gebeuren. Leer uw pupje ook van het begin af aan dat hij/zij niet in de borstel mag bijten, dat borstelen geen spelletje is. Beloon na de borstelbeurt met een klein snoepjes, dit zal een extra stimulans zijn om zich goed te gedragen.
Bij de borstelbeurt moet vooral aandacht zijn voor de haren achter de oren en de broek, hier willen nog weleens klitjes ontstaan. Wanneer u er tijdig bij bent kunt u deze heel gemakkelijk voorzichtig met uw vingers ontwarren of met een klein tornmesje ‘uithalen’. Behalve borstelen hoeft er niets aan de vacht gedaan te worden, de honden worden niet getrimd. De lange haren aan de oren, staart en broek mogen beslist niet geknipt worden. Ook de lange haren die aan de poten groeien moeten zoveel mogelijk behouden blijven. Overtollig haar aan de voetzooltjes daarentegen moet wel verwijderd worden. De honden hebben een ‘zelfreinigende vacht’, dat wil zeggen, dat wanneer zij onder de modder thuiskomen van een wandeling, ze nadat ze opgedroogd zijn, ook weer helemaal schoon zijn. Een Tibetaanse Spaniel is zelden zo vies dat deze in bad moet, maar is dit onverhoopt wel het geval, neem dan een goede hondenshampoo, eventueel mag babyshampoo ook gebruikt worden.
Gebit Uw pup heeft voordat deze ons ‘verlaat’ al geleerd om ‘tandjes te kijken’. Dit betekent dat heel voorzichtig het bekje geopend wordt, zodat minimaal de voortandjes te zien zijn. Later bij u thuis moet u dit volhouden en uitbreiden tot het laten kijken van de kiezen etc. Het is gemakkelijk wanneer uw hond dit kan, omdat u bij het reinigen van zin gebit hier veel gemak van heeft.Er zijn verschillende mogelijkheden om de tanden schoon te houden:- Goede kluifjes dit het gebit reinigen. Dit zijn met name kluifjes die taai zijn.- Een tandenborstel en tandpasta en poetsen maar.- Een ‘sokje’ om uw vinger, waarmee u met draaiende beweging langs de tanden gaat. Wanneer uw hondje reeds tandplak* en tandsteen** op het gebit heeft en u dit niet meer zelf kunt verwijderen is het zaak om dit door de dierenarts te laten doen. Wacht hiermee niet te lang, want anders kan het zijn dat er tanden/kiezen los gaan zitten en het gebit ontstoken raakt. Dit is heel pijnlijk met eten. Schoonmaken door de dierenarts moet onder narcose gedaan worden, het is beter om dit te voorkomen.* Tandplak is een mengsel van voedselresten, speeksel, (restproducten van) mondbacteriën en resten van het afgestorven mondslijmvlies. Het is een beetje plakkerig spul dat achterblijft op plaatsen waar natuurlijke reiniging plaatsvindt. Je zult bij een hond nooit veel tandplak vinden aan de binnenkant van de tanden en kiezen, omdat dit door de tong schoongelikt wordt. ** Tandsteen is een mineralisatie van tandplak, wat betekent dan het aanwezige tandplak na enige tijd (in het snelste geval binnen 48 uur) mineraalneerslagen gaat bevatten. Deze mineralen zijn neerslagen van ionen uit het voer en het speeksel. Ogen Normaal gesproken verdwijnt traanvocht door de traanbuis richting neusholte en zo verder, maar doordat de Tibetaanse Spaniel een korte neus heeft is de traanbuis ook korter. Wanneer u nu een hondje hebt met wat overvloedige traanproductie (van nature of onder invloed van b.v. stof) loopt het traanvocht ook langs de ooghoek richting neus. Ten gevolge hiervan ontstaan dan bruine strepen. Om deze strepen te voorkomen c.q. te verwijderen kunt u gekookt water of een speciale vloeistof gebruiken. Doe deze op een wattenpad en wrijf over de traanstrepen. Dit moet u minimaal 1x per dag doen. Indien er al traanstrepen ontstaan zijn kan het tot 6 weken duren voordat deze verminderen. Overigens kan overmatig tranen ook t.g.v. stress optreden.