Gezondheid

Paracetamol

Waarom u geen Paracetamol aan een hond of kat moet geven. 

Paracetamol wordt door mensen veel gebruikt als pijnstiller. Wanneer de hond of kat niet lekker is, is het verleidelijk hem of haar ook wat Paracetamol te geven.

"Doe dat niet!"

Doe dat niet! Bij mensen is Paracetamol een relatief veilig middel. Bij honden en katten kan Paracetamol vergiftigingsverschijnselen geven met in het ergste geval, overlijden. 

Paracetamol kan dodelijk zijn.


Bij de kat is 75 mg/kg al dodelijk, dat wil zeggen dat 1 Paracetamol tablet van 500 mg al dodelijk is voor een kat. Bij een dosering van 20 mg/kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan. 

Verschijnselen die gezien kunnen worden zijn: braken, benauwdheid, depressie en niet willen eten. Uiteindelijk kan er zeer ernstige leverschade ontstaan en kunnen er problemen met de rode bloedcellen, die het zuurstof transporteren door het lichaam, ontstaan.

Toch paracetamol opgenomen?


Kortom, geef geen Paracetamol aan uw huisdier! 

Raadpleeg altijd een dierenarts als uw hond of kat wel Paracetamol binnen heeft gekregen. Als het minder dan 2-4 uur geleden is dat uw hond of kat Paracetamol binnen heeft gekregen, dan is het belangrijk het dier te laten braken of de maag te laten spoelen. 

Geef nooit een lepel zout om een dier te laten braken, want dit kan grote schade aan de organen geven. Ga bij een dierenarts langs! Die zal u ook advies kunnen geven wat nog meer te doen.